Gdy eksportujesz prezentację do aplikacji webowej Pitchdeck, automatycznie generowany jest domyślny link do udostępniania, którego możesz użyć do prezentowania slajdów lub wysłać innej osobie do obejrzenia.
Na karcie Overview w panelu Analytics możesz jednak tworzyć także własne adresy URL do udostępniania dla konkretnych osób lub grup. Dzięki temu podczas przeglądania danych prezentacji możesz filtrować według linku do udostępniania i wiarygodnie sprawdzać analitykę tylko wybranych linków.
Tworzenie własnego linku
Aby utworzyć nowy własny link do udostępniania, przejdź do karty Overview w panelu Analytics, w sekcji Create Custom Shareable URL wpisz etykietę linku (na przykład imię i nazwisko odbiorcy lub nazwę firmy) i kliknij przycisk Create New Custom Share URL. Zostanie utworzony nowy adres URL do udostępniania, który pojawi się na liście Custom Share Link URLs.
Etykieta nadana własnemu linkowi nigdy nie jest wyświetlana poza wtyczką, więc osoba lub grupa, której udostępniasz link, nigdy jej nie zobaczy. Służy ona tylko do tego, aby później w statystykach analityki łatwo rozpoznać, które dane dotyczą którego linku.
Udostępnianie własnego linku
Kliknięcie rozwijanego elementu Custom Share URL & Settings na liście Custom Share Link URLs pokazuje adres URL i hasło tego linku. Kliknięcie ikony Copy kopiuje link i hasło do schowka – możesz je przekazać osobie lub grupie, dla której utworzono link.
Zarządzanie własnym linkiem
Nazwę dowolnego linku zmienisz, klikając Edit Label obok jego nazwy na liście Custom Share Link URLs.
Dla każdego własnego linku możesz też włączyć lub wyłączyć kilka innych opcji:
- Enable All Toolbar Buttons – domyślnie w przypadku własnych linków wyświetlane są tylko miniatury slajdów; włączenie tego przełącznika dodaje wszystkie przyciski i opcje paska narzędzi aplikacji webowej Pitchdeck.
- Turn Off Activity Tracking – domyślnie aktywność we własnych linkach jest śledzona (i widoczna w panelu Analytics); włączenie tego przełącznika blokuje rejestrowanie aktywności dla danego linku.
- Disable This Link – włączenie tego przełącznika w dowolnym momencie wyłącza własny link, dzięki czemu nikt nie obejrzy prezentacji za jego pomocą. W razie potrzeby możesz w każdej chwili przywrócić link, wyłączając ten przełącznik – prezentacja znów będzie dostępna pod tym linkiem.