Poradnik wideo: jak instalować (i usuwać) wtyczki do Figmy
Ten poradnik wideo krok po kroku pokazuje, jak po aktualizacji interfejsu Figmy do „UI3” (połowa 2024 roku) instalować (i usuwać) wtyczki do Figmy.
Instalacja wtyczki Convertify do Figmy
- Otwórz dowolny plik Figmy.
- Kliknij ikonę Actions na dolnym pasku narzędzi Figmy.
- Kliknij kartę Plugins & Widgets, aby wyświetlić tylko wtyczki do Figmy.
- Wyszukaj Convertify w polu wyszukiwania.
- Kliknij wynik wyszukiwania Convertify.
- Kliknij przycisk Save, aby zainstalować wtyczkę Convertify.
Użytkownicy Figmy w ramach Figma Organization mogą mieć możliwość instalowania tylko zatwierdzonych wtyczek. Jeśli nie możesz zainstalować niektórych wtyczek do Figmy, poproś administratora organizacji Figma w Twojej firmie o zatwierdzenie wtyczki Convertify.
Uruchamianie wtyczki Convertify w Figmie
Gdy już zainstalujesz wtyczkę Convertify, uruchom ją w swoim pliku Figmy:
- Kliknij prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu płótna strony w pliku Figmy
- Najedź kursorem na pozycję menu Plugins ▶
- Najedź kursorem na pozycję menu Saved plugins ▶
- Kliknij pozycję menu wtyczki Convertify
Gdy raz uruchomisz wtyczkę Convertify w pliku Figmy, możesz ją szybko otwierać ponownie, klikając ikonę Convertify w prawej kolumnie Figmy (pod podtytułem Plugin).
Wtyczki do Figmy w danym pliku mogą uruchamiać tylko użytkownicy z dostępem Edit do tego pliku; jeśli masz tylko uprawnienia View, nie uruchomisz w nim żadnej wtyczki.
Odinstalowanie wtyczki Convertify do Figmy
- Otwórz dowolny plik Figmy.
- Kliknij ikonę Actions na dolnym pasku narzędzi Figmy.
- Kliknij kartę Plugins & Widgets, aby wyświetlić tylko wtyczki do Figmy.
- Wyszukaj Convertify w polu wyszukiwania.
- Kliknij wynik wyszukiwania Convertify.
- Kliknij przycisk Remove, aby odinstalować wtyczkę Convertify.
Wtyczka zniknie z listy Saved Plugins, ale może nadal być widoczna na liście Recents (jeśli była niedawno uruchamiana), ponieważ Figma przechowuje listę ostatnio używanych wtyczek w pamięci lokalnej przeglądarki lub aplikacji. Wtyczka zniknie z menu Recents, gdy jej miejsce zajmą inne uruchamiane wtyczki.